VRE-bacterie aangetroffen in OLVG, locatie West

17-05-2017

Op OLVG, locatie West is bij drie mensen de VRE-bacterie aangetroffen. Deze bacterie vormt voor gezonde mensen geen risico maar kan een infectie veroorzaken bij mensen met een ernstig verminderde weerstand. Er zijn maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Maatregelen

Patiënten waarbij de VRE-bacterie is aangetroffen, zijn direct geïsoleerd. Van alle nog opgenomen patiënten op de afdeling zijn kweken afgenomen en alle ontslagen patiënten krijgen een pakket thuisgestuurd met kweekstokken en bijbehorende instructie. Wanneer er kweken zijn ontvangen van ontslagen patiënten, ontvangen deze patiënten een brief met de uitslag. Patiënten kunnen voor meer vragen contact opnemen met hun behandelend arts.

De afdeling waar de bacterie is aangetroffen, is grondig gereinigd en gedesinfecteerd.

Wat is een VRE-bacterie?

De VRE-bacterie is een darmbacterie die bij veel mensen voorkomt. De bacterie maakt gezonde mensen niet ziek, maar kan wel een infectie veroorzaken bij patiënten met een verminderde weerstand. Een infectie die ontstaat door de VRE-bacterie is te behandelen met specifieke antibiotica.