• Polikliniek: 020 510 8624Route 24
 • Spoedpoli 020 510 8002 Route 26Bereikbaar tussen 08.00 en 23.00 uur. Na 23.00 uur 020 510 8482 bellen.
 • Kraamsuites 020 510 8432Route 34Bezoek:
 • Ontvangst bevalsuites 020 510 8432Route 25
< Terug naar afdelingsdetails Deze wachttijd is een indicatie, gebaseerd op de gemiddelde wachttijd van de laatste drie maanden. De werkelijke wachttijd kan hiervan afwijken. Wilt u precies weten wat de actuele wachttijd is voor een afspraak of bepaalde behandeling? Neem dan contact op met de betreffende afdeling.
Verbergen

Agenda

Zwanger? Kom naar onze voorlichtingsavond

Regelmatig organiseert OLVG, locatie West (voorheen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) voorlichtingsavonden voor medische zwangeren. Tijdens deze voorlichtingsavond komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • weeën
 • de bevalling
 • de spildraai
 • eventuele opname op de kraamafdeling
 • de couveuse-afdeling
 • borstvoeding
 • en pijnbestrijding die in OLVG, locatie West (voorheen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) wordt aangeboden

Tenslotte zal er een rondleiding op de verloskamers plaatsvinden, als dit mogelijk is.

De voorlichting begint om 19.15u, inloop vanaf 19.00u. Je kunt je aanmelden via de polikliniek Verloskunde, telefoonnummer 020 510 8624

Niet medisch zwanger? Bekijk dan agenda voor voorlichtingsdagen van Bevalcentrum West.

Er zijn momenteel geen data bekend.

Verbergen

Agenda

Workshop Leer je baby kennen

Ben je benieuwd of de baby in je buik jouw stem al kan horen? En of jij en je partner nu al contact kunnen maken met jullie kindje en hoe dat straks - meteen na de bevalling - zal zijn? Schrijf je in en kom naar de workshop! 

De workshop duurt 2 uur en is geschikt voor alle zwangere stellen die op een van onderstaande data 23+ weken zwanger zijn.

Kosten: €25,- (per stel). Stadspas en minima: gratis

Voor meer informatie en opgeven: www.rondomdegeboorte.nl

Er zijn momenteel geen data bekend.

Verbergen

Agenda

Workshop Meegroeien met je baby

Meegroeien met je baby is groeien in het ouderschap en steeds opnieuw de balans bepalen. De eerste weken na de geboorte van jullie kind zijn heel intensief. Je hebt de verantwoordelijkheid gekregen voor een nieuw leven zonder bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Baby’s kunnen nog niet praten. Maar baby’s kunnen met hun gedrag wel duidelijk maken of ze honger of pijn hebben, moe zijn of contact willen maken. Ouderschap is een boeiende uitdaging. In deze workshop van 2 uur wordt ingegaan op de communicatie met je baby, het slaap-, waak- en huilgedrag en het prille ouderschap.

Kosten: €25,- (per stel). Stadspas en minima: gratis

Voor meer informatie en opgeven: www.rondomdegeboorte.nl

Er zijn momenteel geen data bekend.

Toorop Paviljoen (verloskunde)

Verloskunde is de kennis rond de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De verloskunde, ook wel obstetrie genoemd, wordt in Nederland beoefend vanuit het natuurlijke van het proces.

Ziektebeelden

Zwangere vrouwen met een verhoogd risico voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld een eerdere keizersnede, een tweelingzwangerschap of suikerziekte, kunnen via de huisarts of de verloskundige bij ons gecontroleerd worden en bevallen. Wanneer dat medisch noodzakelijk is, kan de vrouw het kraambed bij ons op de afdeling doorbrengen.

Voor ons is het belangrijk dat u in een vriendelijke en veilige omgeving op de voor u beste manier kunt bevallen. Dus ziet u zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners aan uw bed. Ook begeleiden we u en uw baby tijdens de eerste dagen zodat u snel en goed herstelt en een goede start kunt maken met borstvoeding. Om u zo goed mogelijk bij de borstvoeding te begeleiden zijn er iedere werkdag lactactiekundigen op de afdeling aanwezig. Na de bevalling verblijft uw baby dag en nacht bij de moeder.

Pijnstilling tijdens de bevalling kunnen wij op 'maat' aanbieden. De mogelijkheden zijn een ruggenprik of pijnstilling via het infuus waarbij u zelf de medicatie via een pompje kan toedienen. Uw partner is altijd welkom. Tijdens de bevalling kan uw partner op de bevalsuite blijven slapen. Op de bevalsuite heeft u een flatscreen TV, badkamer en slaapstoel tot uw beschikking.

Enkele gynaecologen van de afdeling zijn gespecialiseerd in het begeleiden van zwangerschappen waarbij sprake is van een stuitligging. Wekelijks worden op het Stuitliggingsspreekuur door de specialisten baby’s in de baarmoeder gedraaid naar een hoofdligging. Ook een vaginale baring van een baby in stuitligging kan in ons ziekenhuis.

Op onze afdeling werken verschillende medewerkers zoals (gespecialiseerd) verpleegkundigen, leerling verpleegkundigen, verloskundigen, verloskundigen in opleiding, arts assistenten in opleiding tot gynaecoloog, co-assistenten en gynaecologen.

Zwangere vrouwen zonder verhoogd risico tijdens de bevalling kunnen met hun eigen verloskundige van buiten het ziekenhuis bij ons bevallen in het Bevalcentrum West. Dit zijn zogeheten eerstelijns bevallingen.

Spoedpoli

Als je bij ons onder controle bent en je hebt klachten die te maken hebben met de zwangerschap kun je rechtstreeks bellen naar onze spoedpoli verloskunde op 020 510 8002. Deze poli is bereikbaar van 08:00 - 23:00 uur. Zo nodig maken we na overleg met de dienstdoende arts/verloskundige een vervroegde afspraak met u of vragen wij u direct te komen voor controle. Na 23.00u kunt u bellen naar 020-510 8482.

Kinderen en de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Alle kinderen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen komen worden nagekeken volgens een landelijk protocol. Het protocol volgt de regels van de Wet meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Voor meer informatie zie de folder Kinderen en de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.

Lees meer bij

 • Uitbreiding verloskunde

  Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis breidt de afdeling Verloskunde uit. Onze huidige huisvesting volstaat niet meer om de verwachte groei voor Verloskunde op te vangen. Daarom zijn we begonnen met de uitbreiding van het aantal beval- en kraamsuites.

  Uitbreiding verloskunde
 • De NVOG

  Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

  www.nvog.nl
 • KNOV

  Website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen met voorlichtingsfolder en nieuwsberichten over verloskunde

  www.knov.nl
 • ZwangerWijzer

  Met de ZwangerWijzer kunt u zien of er misschien risico’s zijn voor uw zwangerschap en uw baby.

  www.zwangerwijzer.nl
 • Straks zwanger worden

  Op deze website krijg je tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.

  www.strakszwangerworden.nl
 • Prenatale Screening

  Als zwangere vrouw heeft u in Nederland de mogelijkheid om uw ongeboren kind te laten onderzoeken. Op deze website vindt u meer informatie over onder andere de nieuwe bloedtest (NIPT).

  www.prenatalescreening.nl
 • rivm.nl | Zwanger!

  Folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over met algemene informatie van verloskundigen, huisartsen en gynaecologen.

  www.rivm.nl
 • Lareb

  Kenniscentrum op het gebied van de mogelijke effecten van geneesmiddelengebruik en andere blootstellingen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de lactatieperiode (borstvoeding).

  www.lareb.nl
 • erfelijkheid.nl

  Op erfelijkheid.nl vind je informatie over erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek.

  www.erfelijkheid.nl
 • Consultatiebureau

  Op het consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor nul- tot vierjarigen. Zij volgen uw kind in zijn of haar groei en ontwikkeling. Daarnaast doen zij onderzoek en geven inentingen, voorlichting en advies.

  www.ggd.amsterdam.nl
 • Zorgwijzer

  Deze zorgwijzer legt uit hoe vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, kunnen omgaan met pijn tijdens de bevalling.

  www.zorgwijzer.nl
 • Rondom De Geboorte

  Een zwangerschapscursus bij Rondom de Geboorte helpt je om je goed voor te bereiden op de bevalling en de eerste tijd daarna.

  www.rondomdegeboorte.nl
 • De verloskundige

  De verloskundige begeleidt je vóór, tijdens en na je zwangerschap. Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. Zij werkt aan de beste zorg voor jou en je baby.

  deverloskundige.nl
 • Amsterdam Breech Conference

  OLVG staat op het programma van Teach the Breech! De eerste conferentie over bevallen in stuitligging.

  www.talmor.nl